Dietetyk

Umów się na wizytę u dietetyka w wygodnym dla siebie terminie i lokalizacji.

Dieta to sposób odżywiania, a nie działanie jedynie ukierunkowane na redukcję masy ciała. Przygotowaniem diety, zaleceniami dot. odżywiania, zajmuje się dietetyk.

Kim jest dietetyk i czym się zajmuje?

Dietetyk zajmuje się żywieniem człowieka. Zgłębia tematykę związaną z tym, jak dieta wpływa na zdrowie i jak ją kształtować, by była jak najlepiej dopasowana do potrzeb danej osoby. W swojej pracy dietetyk zajmuje się opracowywaniem planów żywienia dla osób, które wymagają m.in. zredukowania wagi. Mogą to być osoby walczące z nadwagą lub otyłością. Utrata nadprogramowych kilogramów to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim zmniejszenia ryzyka zachorowania i rozwoju różnych chorób, w tym cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego.

Dietetyk prowadzi pacjentów z różnymi problemami dotyczącymi żywienia, ale również może ściśle współpracować ze sportowcami i specjalizować się w dietetyce osób aktywnych fizycznie. 

Jak pracuje dietetyk sportowy?

Dietetyk sportowy jest specjalistą, który skupia się w swojej pracy na planowaniu diety przeznaczonej dla sportowców – amatorów i profesjonalistów. Z jego usług korzystają również osoby aktywne fizycznie, które chciałyby zbudować większą masę mięśniową czy po prostu zredukować swoją wagę, ale bez szkody dla zdrowia i kondycji.

Celem pracy dietetyka sportowego jest takie planowanie diety dla sportowców, aby dostarczała ona do ich organizmu odpowiednią ilość energii oraz wszystkich ważnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dieta sportowców jest nieco inna w porównaniu ze dietą człowieka, który nie ćwiczy regularnie.

Dietetyk sportowy przy przygotowywaniu jadłospisu sportowca opiera się na analizie ilości składników pokarmowych, dostarczaniu energii i uzupełnianiu płynów, które są niezbędne dla ćwiczących w trakcie realizowania programów treningowych. Dietetyk sportowy dopasowuje program żywienia i codzienną dawkę kalorii dla swojego pacjenta względem uprawianej przez niego dyscypliny. Bierze pod uwagę m.in.:

  • intensywność wykonywanych ćwiczeń,
  • indywidualne zapotrzebowanie energetyczne,
  • cel stosowanej diety,
  • preferencje smakowe,
  • obecność różnego rodzaju nietolerancji i alergii pokarmowych.

W swojej pracy może – i powinien – współpracować z trenerami personalnymi czy fizjoterapeutą, aby jeszcze lepiej zaopiekować się sportowcem.

Jakie objawy powinny skłonić do wizyty u dietetyka?

Każda zainteresowana osoba może uzyskać pomoc w zakresie kształtowania codziennego jadłospisu. Nie tylko pacjenci, którzy są otyli lub mają nadwagę. Na wizytę do dietetyka powinien zgłosić się każdy, kto chciałby, aby specjalista opracował dla niego zdrową dietę, która będzie sprzyjała redukcji masy ciała i utrzymaniu prawidłowej wagi.

Dietetyk może nauczyć zdrowych nawyków żywieniowych, ponieważ w obszarze jego zainteresowania znajduje się również szeroko pojmowana edukacja żywieniowa.

Zasadniczo można przyjąć, że umówienie się na wizytę do dietetyka będzie dobrym wyborem, w przypadku:

  • problemów z utrzymaniem normalnej wagi, adekwatnej do wieku i wzrostu,
  • występowania zaparć lub biegunek,
  • wyników wskazujących na anemię,
  • bólów brzucha różnego pochodzenia,
  • nadmiernego wzrostu masy ciała,
  • nadwagi i otyłości,
  • występowania niedoborów pokarmowych,
  • występowania nudności, wzdęć czy wymiotów.

Warto podkreślić, że diagnostyką schorzeń zajmują się lekarze określonych specjalizacji, np. gastrolog, jednak dietetyk może współpracować z lekarzem i pacjentem, w celu opracowania odpowiedniego jadłospisu dostosowanego do wieku, kondycji zdrowotnej i preferencji pacjenta.

Przy jakich schorzeniach warto wybrać się do dietetyka?

Współpraca z dietetykiem i stosowanie się do przygotowanego przez niego indywidualnego planu żywieniowego mogą pomóc przy wspieraniu terapii takich schorzeń jak:

  • nadciśnienie,
  • cukrzyca,
  • otyłość,
  • miażdżyca,
  • choroba wieńcowa,
  • choroba wrzodowa żołądka,
  • zespół jelita nadwrażliwego,
  • osteoporoza,
  • nietolerancja laktozy,
  • alergie pokarmowe,
  • celiakia i nietolerancja glutenu,
  • nowotwory.

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

W ramach przygotowania do wizyty można spisywać przez co najmniej kilka dni wszystko, co spożywa się na co dzień.

Jak wygląda wizyta u dietetyka klinicznego?

Idąc na pierwszą wizytę u dietetyka, wiele osób nie wie, czego może się po niej spodziewać. Będzie to z pewnością rozmowa, w której dietetyk wypyta o niepokojące objawy i ich nasilenie, styl życia, aktywność fizyczną i dietę. Dietetyk będzie chciał wiedzieć, jakie leki przyjmuje dana osoba, jakie przebyła choroby i jakie cele chce osiągnąć, stosując odpowiednią terapię żywieniową.

Wywiad w gabinecie dietetyka ma na celu także dokładne rozpoznanie i przeanalizowanie nawyków żywieniowych. Ważne są:

  • liczba zjadanych codziennie posiłków,
  • spożywane na co dzień produkty spożywcze,
  • sposób przygotowywania dań,
  • liczba spożywanych kalorii.

Na tej podstawie dietetyk może przystąpić do opracowania dla pacjenta odpowiedniej diety.

Jak dobry dietetyk układa jadłospis?

Celem pracy dietetyka nad dietą jest dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb danej osoby. O ile zastosujemy dietę zaleconą przez dietetyka, możemy zwiększyć szanse na zachowanie zdrowia, zmniejszyć swoją wagę i zyskać dobre samopoczucie. Trzeba mieć świadomość tego, że w przypadku wielu różnych schorzeń dobra dieta jest ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej i terapii.

Gdzie można umówić się na wizytę u dietetyka?

Na konsultacje z takim ekspertem można umówić się w oddziałach enel-med, wybierając dogodną dla siebie lokalizację.

FAQ

Czy do dietetyka udać powinny się jedynie osoby z nadwagą lub otyłością?

Niekoniecznie. Dietetyk rzeczywiście może pomóc osobom w walce z nadmiarem kilogramów, ale zajmuje się również zaburzeniami żywienia.

Czy dietetyk sportowy i dietetyk kliniczny to ta sama specjalizacja?

Niekoniecznie. Dietetyk sportowy skupia się na układaniu diety osobom aktywnym fizycznie, podczas gdy dietetyk kliniczny jest specjalizacją uniwersalną, co oznacza, że zajmuje się dopasowywaniem diety, konsultacjami indywidualnymi i monitorowaniem postępów w prowadzeniu diety u różnych osób, niekoniecznie sportowców.