Dietetyk enel-sport
Dietetyk zajmuje się szeroko rozumianym żywieniem człowieka oraz jego wpływem na zdrowie. Pomaga on m.in. w ustaleniu diety dla osób, które wymagają redukcji masy ciała, prowadzi edukację żywieniową, a także komponuje jadłospisy dla osób o szczególnym zapotrzebowaniu dietetycznym.
Dietetyk – kiedy zgłosić się do specjalisty?
Do dietetyka należy się zgłosić wtedy, gdy istnieje konieczność zdrowej, regularnej i trwałej redukcji masy ciała. Dietetyk pomoże osobom, które chcą się nauczyć zdrowo gotować i jeść – ważnym elementem usług takiego specjalisty jest bowiem edukacja żywieniowa. Dietetyk zajmuje się również opracowywaniem indywidualnych planów żywieniowych w ramach profilaktyki oraz terapii różnego rodzaju chorób.
Dietetyka – jakie objawy powinny zaniepokoić?
- wzrost masy ciała,
- problemy z normalizacją wagi,
- zaparcia,
- biegunki,
- niedobory pokarmowe,
- nieprawidłowe wyniki badań krwi,
- anemia,
- bóle brzucha,
- wzdęcia.
Oczywiście w pierwszej kolejności diagnostyką tego typu objawów zajmuje się lekarz określonej specjalizacji. Dietetyk może jednak pomóc w sprawdzeniu, czy mają one związek z niewłaściwym z żywieniem, i opracować odpowiedni jadłospis.
Dietetyk – jak przebiega wizyta w enel-sport?
Wizyta u dietetyka zawsze rozpoczyna się od rozmowy specjalisty z pacjentem. Pyta on o obserwowane objawy, cele, które chce osiągnąć pacjent poprzez terapię żywieniową, ale również przyjmowane leki, przebyte choroby, wyniki wykonanych ostatnio badań. Oczywiście padają także pytania o nawyki żywieniowe: liczbę zjadanych posiłków, ich skład, ulubione produkty i dania oraz sposoby ich przygotowywania. Na tej podstawie dietetyk może opracować dalszy plan postępowania z pacjentem.
Dietetyka – przy jakich chorobach pomoże?
Jak wspomniano, dietetyk zajmuje się opracowywaniem indywidualnych planów żywieniowych w ramach profilaktyki oraz wsparcia leczenia różnego rodzaju schorzeń. Zalicza się do nich:
- otyłość,
- nadciśnienie,
- miażdżycę,
- chorobę wieńcową,
- cukrzycę,
- osteoporozę,
- chorobę wrzodową żołądka,
- nietolerancja laktozy,
- celiakia i nietolerancja glutenu,
- alergie pokarmowe,
- nowotwory.