Dietetyk enel-sport

Umów się na wizytę u dietetyka enel-sport w wygodnym dla siebie terminie.

Dietetyk enel-sport


Dietetyk zajmuje się szeroko rozumianym żywieniem człowieka oraz jego wpływem na zdrowie. Pomaga on m.in. w ustaleniu diety dla osób, które wymagają redukcji masy ciała, prowadzi edukację żywieniową, a także komponuje jadłospisy dla osób o szczególnym zapotrzebowaniu dietetycznym. 

Dietetyk – kiedy zgłosić się do specjalisty?

Do dietetyka należy się zgłosić wtedy, gdy istnieje konieczność zdrowej, regularnej i trwałej redukcji masy ciała. Dietetyk pomoże osobom, które chcą się nauczyć zdrowo gotować i jeść – ważnym elementem usług takiego specjalisty jest bowiem edukacja żywieniowa. Dietetyk zajmuje się również opracowywaniem indywidualnych planów żywieniowych w ramach profilaktyki oraz terapii różnego rodzaju chorób.

Dietetyka – jakie objawy powinny zaniepokoić?

  • wzrost masy ciała,
  • problemy z normalizacją wagi,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • niedobory pokarmowe,
  • nieprawidłowe wyniki badań krwi,
  • anemia,
  • bóle brzucha,
  • wzdęcia.

Oczywiście w pierwszej kolejności diagnostyką tego typu objawów zajmuje się lekarz określonej specjalizacji. Dietetyk może jednak pomóc w sprawdzeniu, czy mają one związek z niewłaściwym z żywieniem, i opracować odpowiedni jadłospis.

Dietetyk – jak przebiega wizyta w enel-sport?

Wizyta u dietetyka zawsze rozpoczyna się od rozmowy specjalisty z pacjentem. Pyta on o obserwowane objawy, cele, które chce osiągnąć pacjent poprzez terapię żywieniową, ale również przyjmowane leki, przebyte choroby, wyniki wykonanych ostatnio badań. Oczywiście padają także pytania o nawyki żywieniowe: liczbę zjadanych posiłków, ich skład, ulubione produkty i dania oraz sposoby ich przygotowywania. Na tej podstawie dietetyk może opracować dalszy plan postępowania z pacjentem.

Dietetyka – przy jakich chorobach pomoże?

Jak wspomniano, dietetyk zajmuje się opracowywaniem indywidualnych planów żywieniowych w ramach profilaktyki oraz wsparcia leczenia różnego rodzaju schorzeń. Zalicza się do nich:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • miażdżycę,
  • chorobę wieńcową,
  • cukrzycę,
  • osteoporozę,
  • chorobę wrzodową żołądka,
  • nietolerancja laktozy,
  • celiakia i nietolerancja glutenu,
  • alergie pokarmowe,
  • nowotwory.